S-O Arbete
Iran
En dag med mormorDet var en solig eftermiddag i Teheran. Jag satt med min mormor på altanen, mormor stickade på en tröja och jag drack te, som är en mycket vanlig dryck i Iran. Jag satt och bläddrade i en bok om Iran, jag såg Iran på kartan. Det såg ganska stort ut så jag frågade: Mormor vilket är störst Sverige eller Iran? Mormor svarade och sa att Iran nästan är tre gånger så stort som Sverige, för det är c:a 1 650 000 km2 och folkmängden är också mycket större, det är c:a 60 miljoner. Jag började känna mig intresserad och bad mormor att fortsätta. Hon fortsatte med att berätta om några städer:
Teheran som är Irans huvudstad och har 9 miljoner invånare *1. Med tanke på att de flesta har bil är luften dålig och det beror på att den kollektiva trafiken inte fungerar så bra. Om man kommer till Teheran skall man besöka några av de stora och vackra parkerna. Det finns även några museer och gallerier däribland en är Golestans museum, ett mycket gammalt och vackert museum, eller Bastan museet som är som ett historie museum. I Teheran finns det också andra kända byggnader som lockar turister åt sig, en av dom är Shahyad tornet, en vit 45 m hög byggnad, som byggdes år 1971*2 på Azadi torget ( Azadi betyder frihet på persiska). Strax utanför stan finns bergskedjan Elburz vars högsta topp är Demavend. Den lockar många turister men även många bergsklättrare.

Notförteckning------------------------------ -------------
*1 = Taget ur "Iran, länder i fickformat". Det anses att ha gått upp till 16 miljoner nu.
*2 = Taget ur Encarta 95 Iran Shahyad Tower
_________________________________________________________________
Sen frågade mormor en sak, hon sa: Ali vad vet du om Shiraz?
- Att jag är född där.
- Jo det förstås, men vad vet du om själva staden?
- Jag vet att det är en fin stad i sydvästra Iran och att den har en befolkning på c:a 850 000 invånare*1.
- Det var rätt men inte mycket det, jag ska berätta. Shiraz räknas som en av Irans finaste städer och är en historisk stad, den har bl.a. varit Irans huvudstad flera gånger men det var länge sen. Det var också där två av Irans största poeter levde, Hafiz och Sahdi, deras gravar finns i Shiraz och de lockar mycket turister. En annan sevärdighet är trädgårdsföreningen "Eram". Man kan säga att det är en form av botaniska trädgården i Shiraz. Där kan man t.ex. se granar som är över 500 år gamla. Shiraz är också berömd för sina fina moskéer. Fast problemet är att det inte är öppet för turister utan endast är öppen för muslimer. Det finns en gammal moské Jamee som är mycket fin. Den har många pelare och väggarna är gjorda av Keramik och speglar. I centrala stan finns det en basar där man dagligen kan köpa precis allt. Basaren är mycket stor och brukar alltid vara full, man blir lätt trött på folkmängden (egen erfarenhet). Strax utanför stan, bara någon timmes biltur från Shiraz ligger den kända Persepolis. Där kan man se 2500 år gamla ruiner som ännu finns kvar sedan den stor Darius tid. Stället brändes ner av Alexander den store men det finns fortfarande mycket att se.
Notförteckning -------------

*1 = Taget ur Encarta 95 Shiraz
_________________________________________________________________

- Oj, vilken historia Shiraz har, sa jag till mormor. Då sa mormor att hela Iran har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Jag undrade om hon kunde berätta för mig.
- Om vad sa mormor.
- Jo efter som jag knappast kan någonting kan du i stort sett berätta om vad som helst.
- Jag får väl börja om från början. Mormor började:
Iran har inte alltid kallats Iran utan det har hette ända fram till 1935 Persien. Det känner man mycket igen från ord som t.ex. Persiska mattor m.m. Persien grundades som en självständig stat för första gången c:a 550 f.Kr. Det var då av en krigare vid namn Kyros. Efter kyros regim tog Darius den I över makten, han gjorde landet mäktigt och utvecklade landet med vägar och postväsenden, det var han som byggde Persepolis. Persien expanderades ända till slutet av 400-talet f.Kr. Persiens gränser hade då sträckt sig ända fram till Egypten.


Nedgångarna började först